Grunderna i SEO – Vad är SEO?

Många känner till SEO och att det är positivt för alla typer av hemsidor att arbeta med detta. Men vad är egentligen SEO och varför är det så bra? Vi går igenom grunderna i SEO för att skapa lite mer klarhet i frågan.

SEO

Vad betyder SEO?

Ranka högre i sökresultaten hos Google

SEO står för Search Engine Optimization som på svenska betyder sökmotoroptimering. Det handlar om att optimera hemsidan för att den ska rankas högre i sökresultaten hos Google och andra sökmotorer. SEO fokuserar på att förbättra rankningarna i det organiska (alltså icke betalda) sökresultaten. Om du har en hemsida och vill ha mer trafik, borde det vara en del av din marknadsföringsstrategi.

Google’s algoritm

Rankningarna av dessa sökresultat styrs av Googles algoritm. Även om deras algoritm fortsätter vara hemlig, har flera års erfarenhet av SEO resulterat i en bra idé om de viktiga faktorerna. Man brukar dela in dessa faktorer i Googles algoritm i två kategorier:

SEO, sökmotoroptimering

On-page SEO faktorer

Din hemsidas rankning bestäms delvis av on-page faktorer. De här faktorerna är sådana som går att påverka från den faktiska webbplatsen. Faktorerna består av tekniska aspekter som kvalitén på din kod och hastigheten på webbplatsen samt andra aspekter som är relaterade till innehållet på hemsidan. Exempelvis strukturen på hemsidan och kvalitén på innehållet som finns. Det här är de avgörande on-page SEO faktorerna.

Off-page SEO faktorer

Förutom on-page SEO faktorer finns det också off-page SEO faktorer. De här faktorerna inkluderar länkar från andra webbplatser, uppmärksamhet på sociala medier och andra aktiviteter inom marknadsföring utanför din webbplats. Det kan vara relativt svårt att påverka dessa off-page SEO faktorer. Det viktigaste att tänka på är antalet och kvalitén på länkar som riktar sig till din hemsida. Desto mer kvalité och relevans som länkarna har till din webbplats – desto högre position kommer hemsida att ha i Google.

 

Andra viktiga off-page faktorer är konkurrenter som relaterar till den niche som ditt företag eller webbplats riktar sig mot. I vissa nischer är det svårare att ranka högre än andra. Därför har också konkurrenskraften ett stort inflytande på dina chanser att rankas i sökmotorerna.

SEO strategier och tendenser 2019

Holistisk SEO

Med holistisk SEO menar man att ditt primära mål borde vara att bygga och driva den bästa möjliga webbplatsen. Försök inte lura Google men använd en hållbar och långsiktig strategi. Rankingen kommer automatiskt om din hemsida håller extremt hög kvalité. Google vill att dess användare ska hitta till rätt plats eftersom deras uppdrag är att indexera all information på webben över hela världen samt göra den tillgänglig och användbar för alla. 

 

För att Google ska kunna fortsätta att finnas och erbjuda oss dess olika tjänster behöver människor fortsätta att använda sökmotorn. Därför kommer Google att fortsätta visa det resultat som efterfrågas. Då är det ganska logiskt att om din webbplats är den bästa på marknaden kommer den rankas högt i sökresultaten. 

 

Permanent rankning kräver en genomtänkt och utförlig SEO strategi som fokuserar på varje aspekt på din webbplats och dess marknadsföring. Den tekniska biten, User eXperience (UX), innehållet på webbplatsen behöver båda vara av högsta kvalitet. Därför är det viktigt att utveckla en holistisk SEO strategi, på det sättet kan din webbplats fortsätta att ranka bra hos Google.

Sammanfattning

SEO handlar om att optimera webbplatsen för att hjälpa den att nå en högre position bland sökresultaten i Google och andra sökmotorer. Det är ingen mening att försöka lura Google genom att använda för många länkar som inte har någon kvalité eller genom att använda en sökfras för många gånger i texten. Så småningom kommer det bara att skada din webbplats och dess rankning. 

 

Arbeta istället med en långvarig och hållbar SEO strategi med användarna i tankarna – detta kommer din hemsida att få fördelar av, i det långa loppet.

 

SEO strategier för 2019 - innehåll

Anlita professionell hjälp för SEO

Nu har vi gått igenom grunderna i SEO och troligtvis blev det lite bättre koll på vad det betyder och vad SEO faktiskt är för något. Det kan ändå vara svårt att implementera detta på webbplatsen och det kräver både tid och engagemang för att skapa en framgångsrik SEO strategi.

Med hjälp av följande tre tjänster kan du komma en bra bit på vägen och kan öka dina chanser att ranka högre hos Google och andra sökmotorer samt öka synligheten. På det här sättet kommer dina potentiella kunder att kunna hitta dig lättare.

Undrar du något? Du är varmt välkommen med dina frågor eller kommentarer!

SEO Khaleesi

Danielle Öberg

Jag är skribent med stort intresse för SEO och det som ligger varmast om hjärtat är att resa. Förutom det finns stora intressen för digital marknadsföring, skapa hemsidor i Wordpress, copywriting och sociala medier som LinkedIn. Jag är alltid nyfiken att fördjupa mig och lära mig mer om dessa ämnen.

SEO - 1

SEO

Överlägset bästa SEO på marknaden! Unikt komplett sökmotoroptimering. Holistiskt tillvägagångssätt där vi jobbar med hela Google, inte bara Google Sök! Full on-page, on-site & off-page SEO med kontinuerligt länkbygge – via alla de effektivaste, etiska tekniker. Gratis Google Webbplats ingår!

Annonsera på YouTube - Sociala Medier - 1

Sociala Medier

Facebook, Twitter, Google+, LinkedIn, Instagram och Pinterest, vi ser till att ditt företag får bästa möjliga, optimerade närvaro på alla sex, samt kan utöka med ytterligare sociala nätverk, kombinerade och skräddarsydda enligt ditt företags unika behov.

Google Insikter - 1

Google Insikter

Google Insikter är Google Analytics, men anpassade för att enkelt kunna användas med ditt företags Google presentation – som är minst lika viktig som, om inte viktigare än, företagets webbplats. Se vad som fungerar bäst med din Google presentation, så du kan göra mer av det och få fler kunder!

Annonsera på YouTube - Paket - 1

Köp paket & spara massor

Våra paket hjälper dig spara massor av pengar & samtidigt gör valet lättare. Du kan alltid börja försiktigt och sedan uppgradera från ett paket till ett annat!

Google Analytics - 1

Google Analytics

Google Analytics låter dig med stor exakthet veta vilken marknadsföringsinvestering fungerar bäst för ditt företag, så att du kan göra mer av det som fungerar och sluta spendera pengar på det som inte fungerar. Du kan sedan sälja mycket mer genom att fokusera alla resurser på det som fungerar istället.

Google My Business - 1

Google My Business

Google My Business är en för ditt företag essentiellt viktig tjänst från Google. Tjänsten utgörs av en central plats där man kan presentera företaget via Google. Uppgifter man anger på denna centrala plats sprids sedan automatiskt till alla andra populära Google tjänster, inkl. Google Sök, Google Maps, m. fl, där 95 % av kunder söker.

Annonsera på YouTube - Så jobbar vi - 1

Så jobbar vi

Se vad vi gör efter att vi fått din order! Vi listar här hela processen, steg för steg, kronologiskt och lättöverblickbart.