Google AI delvist klarar Turingtestet!

Turingtestet avklarat!

 

Nåväl, nästan!

Google CEO, Sundar Pichai, presenterade på den senaste årliga Google I/O utvecklarkonferensen Googles nyaste artificiella intelligens (Google Duplex) som delvist klarade det berömda Turingtestet inför ögonen på alla chockade och upprymda deltagare.

Alan Turing, Albert Einstein inom datavetenskapen, skapade testet 1950. Frågan testet besvarar och som Turing ställde är: ”Kan maskiner tänka?”. Om en människa ställer frågor till och konverserar med artificiell intelligens (utan att se vem det är man pratar med) och den människan aldrig märker att det är en maskin man pratar med, utan tror fullt ut att det är en annan människa – då anses den artificiella intelligensen ha klarat testet för mänsklig intelligensnivå. Förenklat: om en människa konverserar med en maskin och inte kan avgöra om det är en maskin eller människa, uppfylls kriteriet för mänsklig intelligensnivå hos den artificiella intelligensen.

Det är exakt detta som hände!

 

Google AI bokar damklippning!

 

Det som presenterades på den senaste Google I/O är det absolut närmaste jag såg en artificiell intelligens komma uppfyllandet av Turings utvecklade och ställda kriterier – någonsin!

Sundar förklarade att det vi hörde var ett riktigt telefonsamtal till en frisör som inte visste att de var en del av ett experiment eller att de pratar med en dator. Han lanserade Google Duplex (namnet på Googles nya, experimentella AI-röstsystem) genom att be Google Assistenten boka en damklippning för tisdag morgon. AI ringde sedan frisörsalongen och gjorde resten. Kvinnan på frisörsalongen som lyfte på luren och pratade med Google Duplex märkte aldrig att hon pratade med AI – inte en människa!

Du kan höra samtalet mellan Google Duplex och människa 35:50 in i videon ovan. Människan som svarar anar aldrig att det inte är en annan människa på den andra sidan! Google Assistenten klarade uppgiften kanske t o m bättre än många mänskliga assistenter skulle göra!

Den enda orsaken varför jag anger att Duplex ”delvist klarade Turingtestet” är att Duplex fortfarande uppfyller kriterier för framgångsrikt klarat Turingtest endast inom ett visst antal begränsade temaområden och konversationer, såsom den man har när man bokar en klippning i telefon. Om man skulle byta tema till någonting helt annat skulle Duplex AI ha lite svårare att hänga med. Men ännu högre och bredare artificiell intelligens är inte långt borta och vi kan se framtiden redan nu.

Du kommer prata och interagera med intelligenta objekt och varelser överallt i framtiden (som inte är människor), och du kan redan nu, i denna video, uppleva hur detta kommer se ut!

Dalibor Tesanovic
ceo@seomediagroup.se

image

SEO

Överlägset bästa SEO på marknaden! Unikt komplett & alltäckande sökmotoroptimering. Holistiskt tillvägagångssätt där vi jobbar med hela Google, inte bara Google Sök! Full on-page, on-site & off-page SEO plus kontinuerligt länkbygge – med alla de effektivaste, etiska tekniker. Google Webbplats ingår!