Hur du byter domännamn... och behåller Google rankning - SEO Media Group - Sökmotoroptimering - Komplett Google hantering för ditt företag
Professionell Google marknadsföring via alla kanaler inkl: Google My Business, Adwords, Business View, YouTube, Reviews, SEO (SMO / Sökmotoroptimering), mm.
google, marknadsföring, hantering, business, view, 360°, SEO, SMO, sökmotoroptimering
16459
post-template-default,single,single-post,postid-16459,single-format-standard,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Hur du byter domännamn… och behåller Google rankning

Topp 10 saker du bör tänka på om du vill byta domännamn och behålla god Google rankning

Hur du byter domännamn… och behåller Google rankning

Topp 10 saker du bör tänka på…

…när du byter ett välrankat domännamn till ett annat domännamn – och vill behålla den goda rankningen.

Situation: du behöver byta domännamn för en webbplats du äger. Det gamla domännamnet rankar väl i Google och du undrar nu: “Hur gör vi omstruktureringen till vårat nya domännamn, från det gamla, utan att tappa rankning“.

 • Informera Google manuellt om byte och omdirigering genom Google Webmaster Tools. Du kan läsa mer om hur du använder Google Webmaster Tools här. Glöm inte inkludera information om eventuellt byte från http till https.
 • Informera Google automatiskt genom att skapa 301 permanenta omdirigeringar av hela webbplatsen. Du kan använda dig av t ex .htaccess eller motsvarande, beroende på din server och konfiguration du använder.
 • Dirigera inte om allt på en och samma gång. utan testa dig fram bit för bit, och se vad som händer. Använd Google Analytics fantastiska verktyg för att i detalj kontrollera och övervaka allting som händer.
 • Om din nya webbplats har en annorlunda struktur eller om den t ex använder ett annat CMS system (t ex WordPress istället för Joomla) är det viktigt att du dubbelkollar att varje omdirigerad URL-adress har samma sorts specifika innehåll på den nya adressen. Undvik att dirigera om från undersidor med specifikt innehåll till huvuddomän med allmänt innehåll, som inte helt motsvarar temat du rankar för på den gamla URL-adressen. T ex om IKEA köper ett företag som sålde vita Ingo bord via sitt domännamn de rankade högt via, bör IKEA inte dirigera om denna specifika välrankade webbsida till huvuddomänet ikea.se, utan till en motsvarande undersida på ikea.se (ikea.se/…../…../vita-ingo-bord), om man vill behålla (“ärva”) den goda rankningen.
 • Glöm inte manuellt uppdatera din sitemap.xml eller motsvarande, om du inte använder ett verktyg som automatiskt tar hand om detta. Även om det sköts automatiskt är det värt att manuellt dubbelkolla att allting står rätt till.
 • Absolut undvik att dirigera om från ett befintligt välrankat domän till ett parkerat domän, utan innehåll. Vänta snarare tills korrekt optimerat och högkvalitativt innehåll finns under det nya domännamnet.
 • Dirigerar du om flera webbplatser till ett nytt domännamn, börja med den minsta webbplatsen (minst trafik), så du riskerar minst. Försök alltid isolera och minimera eventuella mindre önskvärda konsekvenser av flytten och omdirigeringen.
 • Om du inte redan gjort det, glöm inte verifiera alla involverade webbplatser via Google Webmaster Tools.
 • Är det några mycket stora, välkända och trovärdiga (ur Googles perspektiv) webbplatser som länkar till ditt gamla domän (du kan övervaka detta både i Google Webmaster Tools och via Google Analytics) kan det vara smart att notifiera alla dessa om nödvändig uppdatering. Ju högre trovärdighet (återigen ur Googles perspektiv) webbplatsen som länkar till dig har desto viktigare är det att göra detta. Är det t ex dn.se eller liknande bör du absolut försöka informera dem om nödvändig uppdatering.
 • Glöm inte ge Google tid att grundligt och komplett skanna in och registrera alla de ändringar, uppdateringar och omdirigeringar du gjort. Lämna alla påverkade gamla filer online så långt det bara är möjligt, ta inte bort någonting, fastän det är gammalt. Kom gärna ihåg att informera alla ansvariga om detsamma, så inga filer försvinner och stör allting du investerat en massa tid i att göra ovan.

Har du fler frågor eller undrar över någon mer detalj är du hjärtligt välkommen att lämna din kommentar nedan! Vi uppskattar även fler förslag och eventuell ny kunskap vi kan ha missat och behöver uppdatera denna artikel med. Vill du veta mer om SEO se här. Behöver du professionell hjälp med SEO eller behöver flytta komplett firma från en webbplats till annan är du alltid varmt välkommen att kontakta oss!

Ingår i

Paket 4

Kategori
Ranka högre på Google
1 Kommentar
 • 360ninja
  Publicerat @ 20:51h, 21 juli Svara

  Varmt välkommen att fråga vad än du undrar över!

Kommentarer